Édesburgonya sütőben – egyszerű recept

Hogyan dobtam össze gyorsan két édesburgonyából olyan köretet, amelyet még a gyerek is megevett?

Megsütöttem őket a sütőben olívaolajjal, vajjal és fűszerekkel. Nagyjából ennyi.

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb édesburgonya (batáta)
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma félbe vágva
  • 2 ek vaj
  • Néhány csipet só
  • Fűszerek: bors, oregánó + fűszersó ízlés szerint (pl. grill fűszersó)
édesburgonya sütőben
Szépen megsültek az édesburgonya-szeletek

Elkészítés:

  1. Mosd meg alaposan az édesburgonyákat. Én nem pucoltam meg őket, a héjukban sültek meg.
  2. Vágd négy részre az édesburgonyákat: először keresztben félbe, majd hosszában is félbe.
  3. A tepsibe vagy hőálló tálba öntsd bele az olívaolajat, tedd hozzá a vajat is.
  4. Tisztítsd meg a vöröshagymát, vágd félbe, és tedd be a batátaszeletek közé.
  5. Az egészet sózd meg, szórd meg a fűszerekkel – én találtam otthon grill fűszerkeveréket, amely szárított fokhagymát, zellergumót, vöröshagymát, mustármagot stb. tartalmaz.
  6. Fedd le a tepsit alufóliával, és 180 fokon süsd 50-60 percig – azért ellenőrizd, mennyire puhult meg 40 perc után, sütője válogatja, mi mikorra készül el.

TIPP

A tepsiben maradt szaft is nagyon finom, érdemes kenyérre, kiflire kenni, és mehet a hamizás.

Tudtad?

Új-Zélandon az édesburgonya neve: kumara. A maorik vitték magukkal a szigetekre Polinéziából az 1300-as években, és kezdték termeszteni mint az egyik elsődleges haszonnövényt, amely a hűvösebb klímán is megtermett a nyári időszakban. Négy alaptípusa van, melyek a héj színéről kapták a nevüket: narancs, vörös, arany, bíbor. Mi először ebben a távoli országban kóstoltuk meg, amikor annó ott jártunk.

édesburgonya típusok
Bíbor és aranysárga színű kumara

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük